Skip links

Relaxáció vs meditáció

Sokan gondolják, hogy nem tudnak meditálni, pedig tudnak, csak még nem szánták el magukat, hogy meditáljanak. Talán még az előszobába sem léptek be, ami a relaxáció, vagy más néven vezetett meditáció.

Mi a hasonlóság / különbség a relaxáció és a meditáció között?

A latin relaxare kifejezés jelentése oldás, elengedés, felszabadítás, ebből fakadóan a relaxáció célja a feszültségek oldása az egész testben az izmok teljes ellazításával. Általában fekvő helyzetben, csukott szemmel végezzük, miközben az ébrenlét és alvás között egyensúlyozunk egy bizonyos passzív tudatállapotban. A relaxáció lehet csendes vagy vezetett, bár jellemzően ez utóbbi ismert relaxációként. A gyakorlást is célszerű ezzel kezdeni, mert a vezető lágy irányításával könnyebb elsajátítani a hatékony ellazulás és mozdulatlanság „lépéseit”.

Ellazult testben az elme hamarabb elcsendesedik, s ezáltal eredményesebben fókuszálható.

meditáció lényege az elme elcsendesítése és az aktív, éber figyelem gyakorlása, a kifejezés eredete pedig a latin meditare (gyakorolni, szemlélődni, elidőzni) és medicare (orvosolni, gyógyítani) kifejezésekre vezethető vissza. Általában egyenes háttal, ülő helyzetben történik, de végezhető fekvő helyzetben, esetleg sétálás közben (sétáló meditáció), nyitott vagy csukott szemmel egyaránt – bár sétáló meditáció alkalmával előnyös a szemet nyitva tartani. 

Minden esetben, a relaxációhoz hasonlóan, először a testet lazítjuk el kiegyensúlyozott légzés segítségével, miközben egy külső, vagy belső pontra fókuszáláson keresztül megtartjuk az éber figyelmet a jelen pillanaton. A meditációt, a relaxációhoz hasonlóan szintén kísérhetik hangok, amelyek jellemzően mantrák (pl. „Om”), ám többnyire csendben történik e belső utazás. 

Meditáció során, miközben a figyelem végig egy ponton pihen, a csapongó gondolatok először lelassulnak, majd eltűnnek és ekkor megtapasztalható az egyetlen dolog, ami mindig is volt és mindig is lesz, ez pedig a szeretetteljes, tiszta önvaló. A minden és a semmi megnyugtató állapota.


Minden út ugyanoda vezet, úgyhogy alapjában véve mindegy, hogy melyiket gyakorlod. Ha viszont elfogadsz egy jó tanácsot, akkor ha eddig nem tetted volna, most tényleg kezdd el valamelyiket!

Ha pedig úgy érzed segítségre, támogatásra van szükséged, akkor keress bizalommal!

Leave a comment

Ez a weboldal sütiket használ.
Explore
Drag