Skip links

A növényi “szent” füst

UTAZÁS A NÖVÉNYI ALAPÚ FÜST VILÁGÁBA

A füst, mint gyógyszer

Ha a gyógynövényekre gondolunk, akkor teák, kenőcsök és tinktúrák képei jutnak eszünkbe, de valójában a füst a természetgyógyászat és a növényi gyógymódok egyik legrégebbi formája.

A tűz, akárcsak a víz vagy az alkohol, felszabadíthatja a növények gyógyhatásait, ugyanis a gyógynövényfüst belélegezése az egyik leggyorsabb módszer a fitokemikáliák véráramba juttatására, így különösen hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor gyors és hatékony segítségre van szükség.

Etnobotanika

A világ minden táján végzett etnobotanikai kutatások eddig több, mint 700 füstölésre használt növényt és többezer különböző terápiás alkalmazást tártak fel. A gyógynövényfüst belélegezhető az egész szervezetre kiterjedő belső hatás érdekében, vagy használható külsőleg, például tisztító- és fertőtlenítőszerként.

Az orvosi füstöt a hagyományos kultúrákban gyakran használják sebek, fertőzések, légúti betegségek, sokféle fájdalom, szülés, laktáció és szülés utáni gondozásra. Indiában például, az ájurvédikus orvoslás hazájában az újszülötteket közvetlenül a születés után egy tisztító gyógyfüstön vezetik át és úgy tartják, hogy ennek mind fizikai, mind lelki előnyei vannak.

Fájdalom kezelése

Sok növény elégetésekor lazító illóolajok és más nyugtató hatású vegyületek szabadulnak fel, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek például fül-, hát- vagy fogfájás esetén és kifejezetten ajánlottak fejfájás és  migrén kezelésére.

A kannabisz származékok, így a CBD az egyik legrégebben használt fájdalomcsillapító gyógynövényfüst kategóriájába tartozik.

Védelem

Az ókori Görögországban, a fertőző betegségek terjedését megállítandó, Hippokratész előszeretettel égetett borókát a betegszobákban, ugyanis úgy gondolták, hogy a gyógynövények elégetése elűzi a gonosz szellemeket és lelki védelmet nyújt.

Az ókorban nem volt elválasztották el egymástól az anyagot és a szellemet, ezért a lélek megtisztítása a testi betegségek gyógyításának létfontosságú összetevője volt.

Rituálé

A növényi eredetű füstnek önmagában is számos, mostanra akár kutatásokkal is igazolt egészségügyi előnyei vannak, a legmélyebb gyógyító hatást azonban a szertartások keretében történő felhasználás során fejtik ki. Ennek nyomai fellelhetőek egyébként a világ minden tájának ősi kultúráiban, úgy az észak indiánoknál, mint Egyiptomban, a Távol-Keleten, vagy akár az ősmagyar történelemben.

A szertartások során gyógynövényeket égetnek és legyeznek a résztvevők körül, miközben dalokat énekelnek, vagy mantráznak, a résztvevők pedig esetlegesen gyógynövényekből készült „cigarettákat” fogyasztanak, pipáznak, de egyes esetekben akár közvetlenül a testükre helyezve égetik a növényeket. A füstben kívül, belül történő megmerítkezés során a résztvevők megtisztulnak és átérezhetik a növények gyógyító erejét.

Az észak-amerikai bennszülött törzsek úgy tartják, hogy a szent gyógynövények, mint például a cédrus, a zsálya vagy a dohány elégetése segíti, hogy célba érjenek az imáik, ezeket ugyanis a füst viszi felfelé és helyezi be a létezés szövetébe.  

A gyógynövényfüst körüli rituálék valójában módot adnak arra, hogy az adott pillanatban akár minden érzékszervet aktivizáljanak és ebben a módosult tudatállapotban a fókuszt a gyógyulásra helyezzék, ahol a füst könnyed és szétáradó minősége tükrözi az emberi szellem szakralitását.

Leave a comment

Ez a weboldal sütiket használ.
Explore
Drag