Skip links

Csalán pesto fenyővel

Első hallásra néhányan tágra nyílt szemmel néznek, aztán első kóstolásra is. A csalán pestonak hasonlóan kellemes és karakteres íze van, mint a többek által ismert bazsalikom pestonak, előnye ez utóbbival szemben, hogy csalán nálunk szinte egészen évben, mondhatni bárhol található. 

Hozzávalók:

  • 200 gramm forrázott, apróra vágott csalán levél (lehetőleg hajtás)
  • 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
  • 50 gramm dió, napraforgó, vagy tökmag
  • 50 gramm kecskesajt, vagy más érettebb sajt
  • 1 fél citrom leve
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál fenyőpor
  • só ízlés szerint

A pesto elkészítése nagyon egyszerű és az alapanyagok előkészítése után már csak nagyon kevés időt vesz igénybe. A csalán blansírozása (rövid ideig forró vízben történő főzés után hideg vizes sokkolás) után jöhet a dió/napraforgó/ tökmag kevés olajon történő megpirítása. Ha ezzel készen vagy, mehet minden a turmixgépbe, az olajat viszont csak apránként öntsd hozzá, amíg eléred az ízlésed szerinti krémes állagot. 

A pesto hűtűben hosszabb ideig is eltárolható, ha zárható üvegbe teszed, ilyenkor arra ügyelj, hogy annyi olajat önts rá, amennyi bőven ellepi.

Ajánlom önmagában kencének, például házi sütésű kovászos kenyér mellé, főételként tésztához, esetleg humusz ízesítéséhez.

Leave a comment

Ez a weboldal sütiket használ.
Explore
Drag