Skip links

Meska vásárlás

Picea abies

ORGANIKUS LUCFENYŐ ORGANIKUS LUCFENYŐ

TEA & POR TEA & POR

Organikus erdőgazdálkodásból

KÉZZEL GYŰTÖTT ÉS FINOMÍTOTT

ADALÉKANYAGOT NEM TARTALMAZ

Jártál már fenyőerdőben és érezted az illatát?

Tudtad, hogy a fenyő az ókori görögök számára az örök életet jelképezte? Emlékszel, hogy régebben fenyőerdőkbe telepítették a tüdőkórházakat?

Picea
abies
Lucfenyő

Jótékony
hatások

A gazdag összetétele miatt a fenyő számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre, ezek közül a legismertebbek:

  • támogatja az immunrendszer védekezőképességét, így kiválóan alkalmazható az immunrendszer erősítésére betegségek eseten és megelőző kezelésként.
  • a fenyő sok keserű anyagot tartalmaz, melyek fokozzák az étvágyat, támogatják az emésztési folyamatokat, a máj és epe működését, ezért ideális emésztési panaszok és étvágytalanság esetén.
  • a fenyőben számos cserzőanyag található, melyek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak, így belsőleg és külsőleg (inhalálás, fürdő, lemosás, füstölés) is alkalmazható különféle gyulladásokra. Külsőleg elsősorban zsíros bőr, aknék, pattanások, külső sebek kezelésére, korpás és zsírosodó hajra használható, kollagénképző hatása miatt pedig kozmetikai kezelések során is alkalmazható.
  • általánosságban a fenyőfélék leginkább a légzőszervi megbetegedésekre hatnak kedvezően, ezért is szokás a tüdőszanatóriumokat fenyőerdők közelébe telepíteni. A fenyő által termelt és levegőben terjengő fitoncidok frissítik és fertőtlenítik a levegőt, könnyítik a légzést, tisztítják a légutakat, feloldják a nyákot. A fenyő erős gyulladáscsökkentő és erős antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásával gyorsítja a légúti fertőzések gyógyulását. Asztmásoknak különösen ajánlott.
  • vérkeringésfokozó és gyulladáscsökkentő hatása miatt erőteljesen támogatja az ízületi és reumatikus panaszok enyhítését.- a fenyő antibakteriális- és fertőtlenítő tulajdonságait tovább fokozza enyhe vizelethajtó és vértisztító hatása, így méregtelenítő kúrák kiegészítéséhez, köszvény és súlyos reuma, szív- és érpanaszok esetén is hatékonyan felhasználható.
A fenyő íze és aromája jellegzetes, kissé fanyar, ugyanakkor nagyon fenséges. Legnépszerűbb felhasználási módja a belőle készült fenyőtea, szirup és fenyőméz, ugyanakkor az erdélyi- és mediterrán konyha fűszerként is előszeretettel alkalmazza. Illatanyagainak köszönhetően mesés füstölő és inhaláláshoz is ideális. A fenyő hajtásokból készült fenyő por ideális hús- és zöldség ételek ízesítéséhez, desszertek és italok, elsősorban krémek, koktélok és az utóbbi időben egyre népszerűbb smoothiek készítéséhez.
Fenyőrügy tűlevél - mesés illat

Széles körben használható, a konyhai felhasználástól kezdve, a teakészítésen keresztül a füstölésig, párologtatásig. A levegő frissen tartásának egyik legegyszerűbb módja, ha szenet helyezünk egy tálba és/vagy vizet helyezünk egy párologtató edénybe, megszórjuk fenyő tűlevéllel és a gyertyával melegítjük.

Fenyő tea - varázslatos szertartások

Igaz, hogy a fenyő tűlevél vitamin- és ásványi anyag tartalma nagyon magas, ugyanakkor a viaszos bevonatnak köszönhetően ezekből viszonylag kevés tud kiázni vízben. A feldolgozásnak köszönhetően a fenyőtű tea ideális akár gyógyfőzetek készítéshez, kellemesen karakteres illatának és színének köszönhetően pedig a teaszertartások elengedhetetlen szereplője is lehet.
Ugyanígy tökéletes választás inhaláláshoz, vagy különleges fürdőkhöz és füstöléshez is.

Tea elkészítési idő: 15 - 30 perc forró vizben áztatva. Folyamatos jelleggel is fogyasztható.

Fenyő por - ellenállhatatlan ízek

Finomra őrölt fenyő tűlevél, elsősorban konyhai felhasználásra. Felhasználásának csak a kreativitás szab határt, így ideális hús- és zöldség ételek ízesítéséhez, desszertek és italok, elsősorban krémek, koktélok és az utóbbi időben egyre népszerűbb smoothiek készítéséhez.

Mézbe keverve a fenyő sziruphoz hasonlóan fenséges ízélményt biztosít és igazi immunerősítő szuperbomba.

Fenyő tinktúra

A 48 fokos pálinkában áztatott fenyő tűlevélből készült tinktúra hamisítatlan örök élet elixír, egyaránt ajánlott külső- és belső használatra.

Fenyő(gyanta) balzsam

Fenyőgyantával és shea vajjal készülő bűbáj bőrápoláshoz, sérülések, bőrproblémák kezeléséhez.

A fenyő nem csupán gazdasági szempontból, hanem gyógyászati szempontból is Európa egyik legjelentősebb fa fajtája. A fenyő különböző részei, így a gyanta, a fenyőhajtás és a fenyőmag élettani szempontból különösen értékes tápanyagnak számítanak, ugyanis összetételük nagyon sok, az emberi szervezet számára hasznos vitamint, ásványi anyagot és kémiai vegyületet tartalmaz.

A fenyőrügy természetes aszkorbinsav (C-vitamin) tartalma átlagosan hatszor nagyobb, mint a citromé, vagyis vetekszik a csipkebogyóval (1). Ezen felül B2-, K-vitamint, magnéziumot, ásványi anyagokat, gyantát, tanninokat, fitoncidokat, flavonidot, pinitolt, terpéneket, karotinoidokat és cserzőanyagokat tartalmaz.

Érdekes aktualitás, hogy több, a Covid-19 pandémia kapcsán kiadott tanulmány a fenyőt az elsődleges tüskefehérje gátló- és semlegesítő anyagok közé sorolja.

(1)Az ajánlott C-vitamin beviteli mennyiség Magyarországon 90 mg/nap (az EU-ban egy kicsit kevesebb) Egy C-vitamin tabletta 1000 mg, aminek a hasznosulása minimális eltéréssel ugyanolyan, mint 200 mg aszkorbinsavé.

  • Narancs: 50 mg / 100 g
  • Citrom 45 mg / 100 g
  • Papaya 62 mg /100 g
  • Csipkebogyó: 426 mg / 100 g
  • Kivi: 98 mg / 100 g?
  • Brokkoli: 110 mg / 100 g
  • Karfiol: 48 mg / 100 g
  • Petrezselyem: 160 mg / 100 g

Forrás: semmelweis.hu

Organikus lucfenyő tea / por a https://www.meska.hu/shop/henriettkoritar oldalon és/vagy az alábbi űrlapon keresztül rendelhető.

A receptek elsősorban olaszországi, svájci és erdélyi utazásaimnak, no de mindenekelőtt annak a sok jó embernek köszönhetőek, akik megosztották velem a tudásukat és ismereteiket. Olyan kincsek ezek, amelyek gyakran szájról szájra terjedtek és így maradhattak fent, ezért, mint olyanokat, kérésre én is örömmel adom tovább őket.

Rendelés & Érdeklődés

    Ez a weboldal sütiket használ.
    Explore
    Drag