Skip links

Erdei

Lélek csendülés

Szeresd magad és csendesítsd le az elmédet! Engedd meg magadnak, hogy jól érezd magad! Gyere velem az erdőbe!

GARANCIA

100 % TermészetÉlmény

Az erdőfürdő egy lassított, tudatos séta, éber meditáció, teljes, mély elmerülés a természetben, annak megtapasztalásán keresztül. Az erdőfürdő önmagad, mint a természet részének az újrafelfedezése.

Természet - Gyógyászat

A természetgyógyászat reneszánszát éljük, a világban gyakorlatilag mindenhol megfigyelhető az ilyen jellegű irányzatok és technikák térhódítása, sőt, egyes országokban már azok egészségügyi rendszerekkel történő összekapcsolása is megtörtént. Ugyanez igaz az eredetileg japán shinrin yoku elnevezésű erdőfürdőre is, amelyet például Japánban, Skóciában, az USA-ban és Kanadában már receptre írhatnak fel az orvosok.

A természetgyógyászat az ember természetes öngyógyító képességének segítésével és a természetben megtalálható anyagok gyógyító hatásaival, alkalmazásával foglalkozó irányzatok összefoglaló neve.”

Wikipedia

Megdöbbentő, milyen sokféle módon van hatással egészségünkre a természettel való kapcsolat. Érinti például a depressziót, a szorongásos megbetegedéseket, cukorbetegséget, figyelemzavart és hiperaktivitást (ADHD), számos fertőző betegséget, a rákot, a műtét utáni felépülést, a túlsúlyt, a születési súlyt, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mozgásszervi panaszokat, migrént, légzőszervi megbetegedéseket […] A természetben eltöltött idő megnöveli az immunműködést.

Ming Kuo, kutató, Chicagói Egyetem

Történet

A világon elsőként Japánban, 1982-ben kezdték el vizsgálni a természet és a fák gyógyító erejét, egy olyan erdészeti program keretében, amely az ökoturizmust kívánta népszerűsíteni és összekapcsolni a wellness turizmussal. Olyan megelőző és egészségmegőrző módszert kerestek, amely hatékonynak bizonyul a civilizációs betegségek és a természetidegen, túlterhelt, rohanó városi életmód káros egészségügyi hatásai ellen.

Kikerülve az épített környezet fogságából, az erdő gyengéd lehetőséget szolgáltat az érzékszervek újra aktiválásához, az élettani funkciók helyreállításához, a természethez és önön valónkhoz való visszataláláshoz.

A mai, nyugati erdőfürdőzés atyja Amos Clifford és az általa 2011-ben megalapított ANFT (Természet- és Erdőterapeuták és Programok Szövetsége), amely ma már egy – japán kivételével – világszerte alkalmazott standard módszertant dolgozott ki az erdőfürdőzés és az erdőterápia hatásainak maximalizálására.

Napjainkban az erdőfürdő, mint terápia hatékonysága klinikailag igazolt, kutatási területe pedig több tudományterülettel kapcsolódik össze, úgy, mint ökológia, evolúcióbiológia, ökofilozófia, kvantumelmélet, általános rendszerszemlélet, mélylélektan, pszichológia, tudat antropológia.

Egység

Az erdőfürdő szemlélete az embert nem, mint indivíduomot kezeli, hanem élőkörnyezetének, ökológiai közegének részeként tekinti, hangsúlyozva az univerzumban mindenhol fellelhető összekapcsoltságot és egymásra utaltságot. Kiindulási pontja az a tény, hogy az ember, több millió éve tartó egyedfejlődésének meghatározó részét, nagyjából a 99,9 %-át a természetben töltötte, így jelenlegi biológiai felépítése, fiziológiai működése és pszichés folyamatai is ehhez a közeghez vannak kalibrálva.

Az ember, mint faj, csupán az elmúlt néhány ezer évben, különösen az elmúlt néhány száz évben távolodott el a természettől, és ez az idő csupán emberi léptékkel nézve tűnhet hosszúnak, az evolúció szempontjából szinte értelmezhetetlen. Addig, amíg az emberi környezet rohamos léptekben fejlődik, addig az evolúció nem, vagy legalábbis sokkal lassabban működik.

A humán tudatalatti még mindig a természetes környezet, a zöld és az erdős vidékek látványától boldog és kiegyensúlyozott, a természetes ösztönök elnyomása pedig komoly erőfeszítéseket igényel a civilizációs- és urbanizációs folyamatok hatásainak erősödésével párhuzamosan.

Néhány év, évtized alatt nem lehetséges felülírni a több tízezer, százezer éve futó programokat. A természettől való elszakadás eredményeként, ennyi idő alatt csupán az érzékelés- és finomérzékelés butul le, holott az mindig is az emberi létezés alapjait és a túlélését volt hivatott biztosítani. Ráadásul mindez nem történhet „büntetlenül”, hisz minden, amit teszünk, gondolunk, látunk, hallunk stb. meghatározott agyi kapcsolatokat hoz létre, vagy tart életben, és ezek eredményezik azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek meghatározzák az emberi szervek és a teljes szervezet működését.

A CSEND földünk legveszélyeztetettebb környezeti erőforrása.

Természetesellenes létezés

Egy átlagos, városi ember életéből például gyakorta teljesen hiányzik a kapcsolat a természettel, helyette folyamatosan olyan gyorsan változó ingerek bombázzák, amelyekkel az évmilliók során soha korábban nem találkozott, így azok ismeretlenek a számára, ez a körülmény pedig folyamatos stresszállapotot tart fenn a szervezetében.

A stressz tulajdonképpen egy védekező mechanizmus, ami a természetellenes vagy veszélyesnek ítélt impulzusok hatására, kémiai vegyületeken keresztül aktiválódik (hormontermelés), így önmagában véve nagyon hasznos: kivéve, ha túl hosszú ideig egyfolytában működik. A tartós stressz eredményeként tompul a finomészlelés, felborul a hormontermelés, kibillen a szervezet biokémiai egyensúlya, gyengül az immunrendszer, ez pedig elkerülhetetlenül olyan betegségek kialakulásához vezet, amelyeket civilizációs betegségekként ismerünk, úgy, mint ingerlékenység, depresszió, szív- és érrendszeri problémák, allergia, alvászavarok, krónikus fáradtság stb.

Segítő növények

A tudomány az utóbbi évtizedekben kezdi felfedezni a növények által termelt kémiai vegyületek, úgy, mint a fitoncidok emberi egészségre gyakorolt hatását és jelentőségét, sőt mostanra bizonyítást nyert, hogy ezek az esszenciális illóolajok, amelyek a növényeket védik a fertőzésektől és más megbetegedésektől, elengedhetetlenül szükségesek az emberi immunrendszer kiegyensúlyozott működése szempontjából is. Az erdei párában terjengő fitoncidok közvetlenül fejtik ki a hatásukat, ezért az erdei pára belélegzésével azok hatása már rövid távon is érzékelhető. Ilyenek például az elillanó kételyek és félelmek, javuló közérzet és kedélyállapot (csökkenő stresszhormon- és vércukor szint), az egyensúlyba kerülő vérnyomás, vagy a csökkenő pulzus, vagy a tudatosan nem érzékelhető, ugyanakkor mérhető hatás, hogy javul a szervezet vírusokkal és daganatos megbetegedésekkel szemben adott immunválasza.

Jótékony hatások

A fizikai egészség vonatkozásain túlmutatva, az erdőfürdő nagy hangsúlyt helyez a jelenleg zajló globális klíma- és ökológiai válságból fakadó, ún. ökológiai emberi psziché válság kezelésére, amely elsősorban abból fakad, hogy az egyén nem képes önmagát a természetes élőközegének a szerves részeként definiálni és kezelni, ez pedig szorongásokhoz, infantilis viselkedészavarokhoz, függőségekhez és fogyasztási kényszerekhez, zavart gondolkodáshoz, érzelmektől való elzárkózáshoz, elszigetelődéshez, kiüresedéshez és egyéb negatív jelenségek hosszú sorához vezethet. Az erdőfürdő nem meghatározott betegségek gyógyítását, hanem kiegészítő-, vagy megelőző kezelésként a természettel való beteg kapcsolat gyógyítását helyezi fókuszba, célja pedig a tudatos észlelési- és mentális folyamatok támogatása.

  • 15 perc erdőfürdőzés után már mérhetően csökkenti a vérnyomást
  • Csupán 2 óra erdőfürdőzés után nő az NK-sejtek száma, amelyek képesek megtámadni és elpusztítani a vírussal fertőződött vagy tumoros sejteket
  • Serkenti a kreativitást
  • Erősíti az immunrendszert
  • Csökkenti a kortizol (stressz hormon) szintet
  • Csökkenti a szorongást

Miért jó egy vezetett erdőfürdő?

Mert így igazán ellazulhatsz. Mert nem szükséges gondolkodnod azon, hogy merre menj és hogyan hangolódj rá minél jobban a természetre – ezt megteszem én helyetted, és minden másra is figyelek helyetted. Neked csak annyi a dolgod, hogy elmerülj a természetben, ahol béke van, bőség és nyugalom, de mindenekfelett szeretet.

Merülj el a természetben és önmagadban, miközben feloldódsz az egy-ség élményében. A csoportos erdőfürdők dátumairól és időpontjairól az "Erdei lélek csendülés" Facebook csoportban olvashatsz, illetve személyesen is örömmel fogadom az érdeklődésedet.

Előre egyeztetett időpontban személyre szabott élményt kínálok neked, úgy és arra kalauzollak az erdőben, amerre számodra a legideálisabb. Az egyéni erdőfürdőt azoknak ajánlom, akik konkrét problémákra, elakadásokra keresnek megoldást és intimebb formában szeretnének a természethez, Földanyához fordulni. Időpontegyeztetéshez vedd fel velem a kapcsolatot!

A nőiesség legtisztább minőségei a természetből fakadnak, így aztán a női lét során meghatározó a Földanyával, vele keresztül pedig a bennünk lakozó természeti nővel való kapcsolódás formája. A női erdőfürdők és szeánszok az erdőfürdőkhöz hasonlóan, csoportos és egyéni formában kerülnek megrendezésre, ezért kérlek, hogy olvasd el az ezekre vonatkozó információkat. Ha további kérdésed lenne, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

Esclusive program azon kíváncsi és természetre nyitott emberek számára, akik az erdő látható, tapintható és illatózható csodáin túl az erdei növények dallamait is meg szeretnék ismerni.

A program a során a Music of the plants berendezéseinek segítségével szólaltatjuk meg az erdő növényeit. A berendezések a növények elektromágneses hullámait alakítják át harmonikus zenei produkcióvá, amit úgy is lehetne fogalmazni, hogy a növény a zeneszerző, a berendezés a zenekar.

Érdekesség, hogy ezen berendezések prototípusát egyetemi kutatásokhoz kapcsolódóan még a '70es években fejlesztették ki Olaszországban.

Az erdőfürdő egy viszonylag rövid, jellemzően 1,5 – 3 kilométeres csendes séta, olyan vezetett egyéni, vagy csoportos foglalkozás, amely legalább kettő óra sétából áll, néhány megállóval.

A hagyományos erdőfürdő gyógynövényekből készült teák fogyasztásával és/vagy füstölésével kezdődik és zárul, amelyen keresztül betekintést nyerhetsz a növények varázslatos világába. Ezek, mint opciók, a helyszín függvényében választhatóak az egyéni foglalkozások során. A megálló pontokon feszültségoldó gyakorlatokat, légzéstechnikákat, érzékszervi és meditációs gyakorlatokat végezünk, amelyek segítségével egyfajta módosult tudatállapotba kerülhetsz és saját tapasztalásokon keresztül újra átélheted a belső- és külső világoddal, vagyis a természettel való kapcsolódás élményét. Elmerülhetsz az erdő színeiben, formáiban, hangjaiban, illataiban, érzékelheted a növényeket, vagy az erdei talajt a lábad alatt, mindezeken keresztül pedig visszatérhetsz a természetes alapállapotodhoz, a jóléthez, amikor is a kiegyensúlyozottság, boldogság és az érzékszervi jelenlét öngyógyító folyamatokat támogató állapotába kerülhetsz (és maradhatsz ca. egy hétig).

Mások mondták

Ez a weboldal sütiket használ.
Explore
Drag