A pesto az olasz, egész pontosan a liguriai konyha egyik jellegzetessége, amit alapvetően bazsalikomból készítenek és elsősorban előételek, valamint tészták ízesítésére használnak. Az egyszerű elkészítési módja és kellemes íze mellett, a pesto népszerűségének oka a viszonylag hosszú eltarthatósága, ugyanis ha kellő mennyiségű olivaolaj borírtja, akkor hosszú ideig őrzi friss, zöld színét és felhasználhatóságát.
Az egyre szélesebb körben terjedő kreatív konyhaművészetnek köszönhetően ma már többféle növényből készült pestoval találkozhatsz, itthon talán az egyik legnépszerűbb ilyen, a medvehagyma.
A medvehagyma pesto igazán illatos és karakteres, nagy hátránya viszont, hogy a medvehagyma szezon viszonylag rövid ideig tart. Vele ellentétben a csalán egész éven nő és igaz ugyan, hogy tavasszal a legfinomabb, de a csalán legfelső, friss hajtásaiból bármikor lehet gyűjteni.
Hozzávalók
- 300 g forrázott, apróra vágott csalánlevél
- 50 g parmezán, vagy hasonló jellegű kemény, jól reszelhető sajt
- 30 g dió (esetleg fenyőmag, mandula)
- 2 közepes gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fenyőpor
- fél citrom leve
- olivaolaj
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
A csalán pesto elkészítése nagyon hasonlít az alapreceptben foglaltakra, annyi eltéréssel, a megtisztított csalán leveleit először blansírozni szükséges, vagyis rövid időre forró vízbe mártani, majd hideg vízzel sokkolni, kinyomkodni és ezután aprítani.
A klasszikus pestóban használt fenyőmagokat, a csalán pesto esetében cseréld dióra, ezt vágd össze és pirítsd meg olivaolajon. Ezután öntsd össze a hozzávalókat és turmixold krémesre. Ha túlságosan kinyomkodtad a csalánleveleket, akkor a pesto száraz és darabos lesz, ekkor tegyél hozzá néhány kanál főzővizet, esetleg olivaolajat.
Ha üvegben szeretnéd tárolni, akkor tegyél a tetejére annyi olivaolajat, ami bőven ellepi és tartsd hűvös, száraz helyen.
A csalán gyógyhatásai
Felsorolni is sok számos gyógyhatását. Az egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.
A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánt fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Élénkítő hatású, sok vitamint (többek között A-, B-, C- és K-vitamint), valamint ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást.
Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.
Forrás: gyorgytea.hu
-
Organikus lucfenyő por1,000 Ft – 2,500 Ft

Mi a véleményed?